Concept, Typology and Functions of Anniversary Resolutions Adopted by the Polish Sejm and Senate [Pojęcie, typologia i funkcje uchwał rocznicowych Sejmu i Senatu Rzeczypospolitej Polskiej] - Secler, Bartłomiej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Upamiętnianie wydarzeń i postaci ma istotne znaczenie dla budowania tożsamości wspólnoty narodowej oraz politycznej. Związane z tym obchody rocznic historycznych są ważnym elementem rytuałów komemoratywnych wpisanych w praktykę polityki pamięci, która wpływa na kształt pamięci zbiorowej. Jednym z mechanizmów polityki pamięci są uchwały rocznicowe Sejmu i Senatu Rzeczypospolitej Polskiej, którym poświęcony jest niniejszy artykuł. Celem publikacji jest prezentacja głównych ustaleń badawczych w zakresie istoty i specyfiki uchwał rocznicowych Sejmu i Senatu Rzeczypospolitej Polskiej, przede wszystkim ich definicji, typów oraz funkcji, które można im przypisać. Tezy oraz wyprowadzone wnioski w powyższym kontekście, opierają się na wyselekcjonowanych 589 uchwałach rocznicowych polskiego parlamentu – uchwalonych w latach 1989–2019 – które były przedmiotem analiz w projekcie badawczym realizowanym ze środków Narodowego Centrum Nauki.