Factors Determining the Greater Participation of Women in Local Government Presidential Elections in Poland [Czynniki determinujące większy udział kobiet w samorządowych wyborach prezydenckich w Polsce] - Niewiadomska-Cudak, Małgorzata (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Problematyka reprezentacji kobiet w organach władzy wykonawczej w polskim samorządzie wywołuje coraz większe zainteresowanie w kontekście aktywności kobiet w polityce lokalnej. Celem publikacji jest wyjaśnienie przyczyn wpływających na niewielką reprezentację kobiet w samorządowych wyborach prezydenckich. Autorka odpowiada na pytanie dotyczące niskiej reprezentacji kobiet w wyborach na urząd prezydenta miasta oraz bada czy istniejące stereotypy dotyczące roli postrzegania kobiet w społeczeństwie są główną barierą wpływającą na podjęcie decyzji o starcie w tych elekcjach samorządowych. Czy są także inne przesłanki, które utrudniają start w wyborach do organu wykonawczego w mieście? Dzięki tak postawionym pytaniom badawczym autorka pragnie nie tylko zainicjować dyskusję na temat uczestnictwa kobiet w organach władzy samorządowej, ale także ustalić przyczyny ich niedoreprezetnowania oraz wskazać skuteczne metody przeciwdziałania temu zjawisku po zidentyfikowaniu barier.