Women in Local Politics: A Case Study of Poznań and the Wielkopolska Regional Assembly, 2018–2022 [Kobiety w samorządzie terytorialnym i w polityce lokalnej miasta Poznania w latach 2018–2022] - Kaczmarek, Filip (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Celem przeprowadzonego badania było ukazanie udziału kobiet w pracach samorządu terytorialnego i w polityce lokalnej miasta Poznania. Zastosowano metodę analizy ilościowej działań podejmowanych przez radne Miasta Poznania i Województwa Wielkopolskiego, obejmujących interpelacje i zapytania oraz funkcje pełnione przez kobiety w tych dwóch samorządach, a także analizę wskaźników roli politycznej, stosowanych do diagnozy przeprowadzanej na potrzeby Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym. W badaniu uwzględniono okres od początku obecnej kadencji samorządu (listopad 2018 r.) do 31 grudnia 2022 r. Wykorzystano dane publikowane w Biuletynach Informacji Publicznej Miasta Poznania i Samorządu Województwa Wielkopolskiego.