Threats to Political Information Environment and Democracy: Polish Politicians’ Perceptions [Zagrożenia dla środowiska informacji politycznej z perspektywy polskich polityków] - Stępińska, Agnieszka (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Środowisko informacji politycznej podlega wielu zmianom, które mogą mieć wpływ na demokrację. W szczególności zmiany te mogą prowadzić do zwiększenia liczby niepoinformowanych, posiadających jednostronny obraz rzeczywistości społecznej lub wprowadzonych w błąd obywateli. O ile każdemu z tych problemów poświęca się obecnie dużo uwagi, o tyle niewiele jest badań ukazujących, jak te wyzwania (ale także szanse) postrzegają aktorzy polityczni. Celem artykułu jest prezentacja wyników badania z wykorzystaniem metody indywidualnego wywiadu pogłębionego przeprowadzonego z udziałem polskich polityków. Wyniki badania ukazały podobieństwa w zakresie tego, co politycy z różnych partii postrzegają jako zagrożenia. Główne różnice ujawniły się w zakresie przypisywanych tym zagrożeniom przyczyn oraz sugerowanych rozwiązań.