Relacje Armenii, Azerbejdżanu oraz Gruzji z Izraelem w kontekście ataku Hamasu z 7 października 2023 r. - Kardaś, Jarosław (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Głównym celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie stosunków Armenii, Azerbejdżanu oraz Gruzji z Izraelem w kontekście ataku Hamasu z 7 października 2023 r. Mimo iż Armenia, Azerbejdżan oraz Gruzja nie są zaliczane do regionu Bliskiego Wschodu (a do tzw. obszaru byłego ZSRR), to jednak bardzo uważnie obserwują procesy zachodzące na sąsiadującym obszarze. Zbadanie postawy trzech państw zakaukaskich wynika z chęci poszukania odpowiedzi na pytanie, czy władze wszystkich trzech wymienionych wyżej krajów podobnie zareagowały na kolejne rozmrożenie konfliktu izraelsko-palestyńskiego, czy może jednak występowały w tym zakresie pewne różnice. Pozwoli to określić, jak współcześnie wyglądają relacje pomiędzy Izraelem a Armenią, Azerbejdżanem oraz Gruzją, a także to, czy którąś z republik Kaukazu Południowego można nazwać lojalnym sojusznikiem Izraela w tym regionie.