Dyplomacja diaspor i miast. Studium przypadku współpracy zainicjowanej przez Włosko-Polskie Stowarzyszenie Miasta i Prowincji Salerno oraz Bolesławiec - Raczyński, Rafał; Kowalska, Kamila (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
W ostatnich latach zarówno diaspory, jak i miasta zyskały miano ważnych niepaństwowych aktorów stosunków międzynarodowych. Jednym z wyrazów takiego stanu rzeczy stało się powstanie nowych subkategorii dyplomacji tj. dyplomacji diaspor oraz dyplomacji miast. Brakuje jednak badań i publikacji, które łączyłyby działania dyplomatyczne tych dwóch aktorów. Artykuł stanowi studium przypadku współpracy międzynarodowej rozwiniętej pomiędzy różnorodnymi podmiotami subpaństwowymi z Polski i Włoch, zainicjowanej i współrealizowanej przez polską organizację diasporyczną, przy wsparciu polskiego korpusu dyplomatycznego. Celem pracy jest ukazanie dynamiki działań i korzyści wynikających ze współdziałania różnych podmiotów w obszarze lokującym się na styku dyplomacji publicznej, kulturalnej i ekonomicznej. Artykuł składa się z trzech zasadniczych sekcji. W części pierwszej definiujemy pojęcia dyplomacji diaspor i dyplomacji miast. Sekcja druga stanowi opis działań podejmowanych w ramach analizowanego przedsięwzięcia. W sekcji trzeciej prezentujemy rolę i znaczenie najważniejszych podmiotów zaangażowanych w realizację inicjatywy. W tej części przedstawiamy również kluczowe efekty i korzyści wynikające z międzysektorowej współpracy.