Likwidacja Wojskowych Służb Informacyjnych w świetle wprowadzenia w życie idei IV RP - Klawe, Anna (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
W artykule przedstawiono proces, jaki doprowadził do likwidacji w 2006 roku Wojskowych Służb Informacyjnych i powstania w konsekwencji Służby Wywiadu Wojskowego i Służby Kontrwywiadu Wojskowego. Scharakteryzowano jednocześnie genezę i założenia idei IV Rzeczpospolitej. Omówiono w jaki sposób wpłynęła ona na kształt wojskowych służb specjalnych w Polsce. Przedstawiono przebieg procesu legislacyjnego zakończonego likwidacją dotychczasowych struktur wojskowych służb specjalnych i powołaniem nowych. Opisano przebieg sporu politycznego, jaki towarzyszył powyższej reformie. Na zakończenie dokonano podsumowania rozważań.