Medialne relacje z kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego w polskich mediach. Analiza agendy tematycznej i stronniczości mediów - Klepka, Rafał; Nowak, Paweł (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
W artykule przedstawiono wnioski z badań nad agendą tematyczną i stronniczością polityczną polskich telewizyjnych serwisów informacyjnych nadawanych w okresie kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego w Polsce w 2024 roku. Autorzy zaprezentowali wyniki analizy zawartości trzech najpopularniejszych polskich telewizyjnych serwisów informacyjnych: „19.30” nadawanego przez TVP, „Wydarzeń” Polsatu i „Faktów” telewizji TVN, emitowanych w okresie miesiąca poprzedzającego dzień wyborów do Parlamentu Europejskiego. Zebrane dane posłużyły do scharakteryzowania agendy zagadnień prezentowanych w przekazach telewizyjnych oraz do obliczenia miernika – Indeksu Stronniczości Politycznej Mediów, który pozwala na porównanie skali stronniczości różnych materiałów medialnych. Zaprezentowane wyniki pozwalają ocenić, która audycja informacyjna była najbardziej, a która najmniej stronnicza oraz wskazać, jak wyglądała agenda tematów europejskich w trakcie kampanii wyborczej w różnych serwisach informacyjnych nadawanych w wybranych polskich stacjach telewizyjnych.