Polityka podatkowa i sankcje państw w zarządzaniu systemem wzmacniania międzynarodowego bezpieczeństwa gospodarczego w Europie Środkowej - Hurochkina, Viktoriia; Kęsy, Marcin (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje koncepcję innowacji podatkowych w ramach opodatkowania sankcyjnego jako sposobu na wzmocnienie międzynarodowego bezpieczeństwa gospodarczego. Wprowadza on nowe ramy – Filar TRZECI Polityki Podatkowej Sankcji i GloSA (Podatek Sankcyjny) – które nakazują, aby kraj agresora pośrednio finansował odbudowę dotkniętych krajów poprzez wspieranie łańcuchów wartości dodanej między powiązanymi firmami. Proponowany mechanizm zarządzania przepływami finansowymi określa rolę spółek niebędących rezydentami (B, C, D) działających w ramach spółki będącej rezydentem (A) państwa agresora, ułatwiając nadzór jednostkom wywiadu finansowego w celu skutecznego egzekwowania opodatkowania objętego sankcjami. Ponadto w badaniu podkreślono rosnące powiązania między polityką podatkową sankcji, bezpieczeństwem energetycznym i łagodzeniem zmian klimatycznych. Podejście to jest zgodne z międzynarodowymi wysiłkami na rzecz przejścia na czystsze źródła energii i zmniejszenia globalnej zależności od gospodarek, które finansują konflikty poprzez dochody z paliw kopalnych. Inicjatywa ta ma na celu zapewnienie prewencyjnej ochrony gospodarczej i przyczynienie się do zaprzestania konfliktów zbrojnych poprzez wykorzystanie mechanizmów nadzoru finansowego. Łącząc opodatkowanie sankcji, przepisy dotyczące cen transferowych i opodatkowanie środowiskowe, niniejszy dokument przedstawia kompleksowe podejście do odstraszania gospodarczego i stabilności międzynarodowej, wzmacniając zarówno bezpieczeństwo geopolityczne, jak i cele zrównoważonego rozwoju.