Społeczeństwo i główne partie polityczne Republiki Czeskiej wobec pamięci o komunizmie - Koźbiał, Krzysztof (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
Czeskie społeczeństwo cechuje się negatywnym stosunkiem do okresu komunistycznego, co jednoznacznie wynika z badań opinii publicznej. Niektóre cechy minionych czasów znajdują jednak pozytywny rezonans społeczny (np. zabezpieczenie społeczne). Jednocześnie zastanawia fakt, że stosunkowo dużym poparciem wyborczym (do 2021 r.) cieszyła się w tym państwie Komunistyczna Partia Czech i Moraw, nawiązująca do minionego okresu nie tylko nazwą, ale i częściowo programem. Temat komunizmu nie stanowi obecnie istotnego punktu debaty politycznej w Republice Czeskiej. Nieliczne są ugrupowania, które do tego nawiązują, ponieważ w ten sposób nie są w stanie pozyskać nowych wyborców. Dowodzi tego sytuacja czeskich komunistów, którzy od 2021 r. są ugrupowaniem pozaparlamentarnym, m.in. z powodu starzejącego się elektoratu, do którego się odwoływali.