Przemysł budowlany na drodze do Zielonego Ładu – kraje środkowoeuropejskie - Gosk, Edyta; Rudowska, Ewelina (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
Artykuł omawia regulacje i strategie mające na celu redukcję emisji CO₂ w sektorze budowlanym. Kluczowym elementem jest Mechanizm dostosowywania cen przy granicy (CBAM), który w ramach strategii FitFor55 wprowadza opłaty celne na importowane towary związane z wysokimi emisjami CO₂, takie jak stal i cement, aby wyrównać koszty między UE a krajami o mniej rygorystycznych normach emisji. Dyrektywa EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) wymusza na państwach członkowskich poprawę efektywności energetycznej budynków poprzez certyfikację i przeglądy systemów grzewczych. Deklaracje Środowiskowe EPD dostarczają informacji na temat wpływu produktów budowlanych na środowisko, wspierając zrównoważone budownictwo. W produkcji cementu, w szczególności w Europie Środkowej, kluczowe jest wdrażanie nowoczesnych technologii w celu redukcji emisji. Technologie takie jak BIM i innowacyjne rodzaje cementu, jak ECOPact, przyczyniają się do zmniejszenia śladu węglowego budynków, wspierając globalne cele klimatyczne.