Blockchain w sektorze energetycznym – potencjał, wyzwania i kierunki rozwoju - Byczyk, Mateusz; Kara, Mateusz; Szymczak, Filip (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2026)
Artykuł analizuje potencjalne zastosowania, wyzwania oraz przyszłe kierunki rozwoju technologii blockchain w sektorze energetycznym w kontekście rosnących oczekiwań dotyczących transparentności, decentralizacji oraz efektywności systemów energetycznych. W opracowaniu przedstawiono, w jaki sposób blockchain może wspierać innowacje w infrastrukturze energetycznej oraz funkcjonowaniu rynków energii, ze szczególnym uwzględnieniem handlu peer-to-peer, inteligentnych systemów pomiarowych oraz certyfikacji energii odnawialnej. Badanie opiera się na krytycznym przeglądzie literatury (Critical Literature Review – CLR), integrującym najnowsze interdyscyplinarne badania naukowe oraz studia przypadków. Wyniki analizy wskazują, że technologia blockchain oferuje istotne możliwości poprawy transparentności, automatyzacji procesów transakcyjnych oraz wspierania zdecentralizowanego zarządzania energią. Wnioski płynące z międzynarodowych projektów pilotażowych i inicjatyw, w tym realizowanych w Europie Środkowo-Wschodniej, potwierdzają wykonalność tej technologii oraz jej wartość dodaną w rzeczywistych warunkach sektora energetycznego. Z perspektywy praktycznej blockchain może wspierać ukierunkowane innowacje w obszarze zarządzania siecią, rozliczeń oraz integralności danych, przy czym skuteczne wdrożenie będzie uzależnione od jasnych ram regulacyjnych, gotowości instytucjonalnej oraz współpracy między kluczowymi podmiotami rynku energii. Jednocześnie zdecentralizowane rozwiązania energetyczne oparte na technologii blockchain mogą przyczyniać się do wzmacniania zaufania konsumentów, zwiększania lokalnej autonomii oraz aktywniejszego udziału społeczeństwa w procesie transformacji energetycznej. Artykuł wnosi nowe spojrzenie do dyskusji nad cyfrowymi usługami publicznymi, koncentrując się na specyficznych potrzebach i możliwościach sektora energetycznego. Dzięki połączeniu perspektywy teoretycznej z praktycznymi zastosowaniami stanowi wartościowe źródło wiedzy dla badaczy, decydentów publicznych oraz menedżerów odpowiedzialnych za rozwój cyfrowego zarządzania energią.