Czy w Polsce potrzebny jest samorząd gospodarczy? Rozważania na temat systemu reprezentowania interesów środowiska społecznego przedsiębiorców - Kmieciak, Robert (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
W badaniach dotyczących procesów decentralizacyjnych niewiele miejsca poświęca się samorządowi gospodarczemu, którego zadaniem jest rzecznictwo interesów środowiska społecznego przedsiębiorców. W Polsce od początku przemian ustrojowych trwa bezowocna dyskusja dotycząca miejsca samorządu gospodarczego w systemie władzy lokalnej. Obecnie obowiązujące regulacje prawne nie zapewniają izbom gospodarczym pozycji związków publicznoprawnych. Opierają się one na fakultatywnym charakterze więzi łączących przedsiębiorców, co jest główną przyczyną słabości rodzimego samorządu gospodarczego, a właściwie quasi-samorządu gospodarczego. Brak tego typu struktur w sferze instytucji publicznych jest głównym powodem ich marginalizowania przez władze rządowe i samorządowe, które nie widzą potrzeby czynienia jakichkolwiek koncesji na rzecz rozproszonego środowiska gospodarczego. W tym kontekście najbardziej racjonalnym rozwiązaniem wydaje się być utworzenie powszechnego samorządu gospodarczego, który zostanie włączony w system instytucji publicznych.