Konstrukcja dóbr osobistych i kształtowanie „nowych” dóbr osobistych w kontekście doktryny praw człowieka - Rożnowska, Maria (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
Publikacja przedstawia zjawisko kształtowania „nowych” dóbr osobistych w kontekście doktryny praw człowieka. Przeprowadzone w artykule rozważania rozpoczęto od przedstawienia pojęcia oraz sposobu regulacji dóbr osobistych w prawie polskim, następnie omówiono relację pomiędzy prawami człowieka a ochroną dóbr osobistych oraz cztery współczesne tendencje w kształtowaniu „nowych” dóbr osobistych – są nimi w szczególności: coraz bardziej intensywna ochrona indywidualności jednostki, kształtowanie „nowych” dóbr osobistych chroniących relacje, a ponadto „nowych” dóbr osobistych będących konsekwencją rozwoju nauki i technologii oraz gospodarki rynkowej – rozważyć przy tym należy, czy są to rzeczywiście nowe dobra osobiste, a nie jedynie naruszania dóbr osobistych już uznanych w doktrynie oraz w judykaturze. Rozważania kończy omówienie obserwowanego współcześnie zjawiska w postaci prób traktowania interesów chronionych uprawnieniami publicznoprawnymi, a także interesów jednostki związanych z zaspokajaniem potrzeb cywilizacyjnych jako „nowych” dóbr osobistych.