Dzielnice innowacji w ekosystemach polityki miejskiej: rola uczelni jako instytucji zakotwiczającej - Kaszkur, Alina (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2025)
Artykuł podejmuje kwestię dzielnic innowacji jako instrumentu polityki miejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem roli uniwersytetów jako instytucji zakotwiczających. Dzielnice innowacji to obszary miejskie sprzyjające współpracy między nauką, biznesem i administracją w tworzeniu innowacji. Uniwersytety posiadają potencjał do pełnienia funkcji moderatorów tej współpracy oraz architektów środowiska wspierającego przedsiębiorczość i wymianę wiedzy. Autorka odwołuje się do modeli Triple Helix i Quadruple Helix jako teoretycznych ram opisujących wielowymiarowe powiązania w ekosystemach innowacji. Przykład Innovation District Copenhagen ilustruje, jak formalne partnerstwo instytucji naukowych z władzami miasta i biznesem wspomaga procesy wspólnego tworzenia wartości i rozwoju ekosystemu. Wśród kluczowych warunków sukcesu dzielnic innowacji autorka wymienia zaangażowanie wszystkich interesariuszy, długoterminowe planowanie oraz wsparcie instytucjonalne. W polskim kontekście realizacja tego modelu napotyka bariery systemowe, finansowe i kulturowe, jednak stanowi znaczącą szansę na transformację uniwersytetów w bardziej społecznie zaangażowane, odpowiedzialne i przedsiębiorcze.