Evaluating Democratic Support in Poland: A Case Study of University Students - Samuelson, Richard (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2003)
Artykuł poswięcono ocenie przyczyn popierania demokracji w okresach niezadowolenia z jej praktycznego funkcjonowania. Ocenę oparto o studium przypadku polskich studentów uniwersyteckich. Rezultaty badań wskazują, że poparcie dla demokracji wynika z instrumentalnej wiary w porównywalną skuteczność systemu, raczej niż z demokratycznej zasady siły. Dalsze wyniki wskazują na znaczenie postrzeganego wpływu przemian ekonomicznych dla popierania demokracji.