Историк права Ф. В. Тарановский - Michalczenko, Siergiej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2004)
Artykuł jest poświęcony życiu i działalności wybitnego historyka prawa i państwa F. W. Taranowskiego (1875–1936), ucznia F. I. Leontiewa, F. W. Taranowski był absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego, uznanie zdobył jako badacz prawa niemieckiego i francuskiego XVIII wieku. Napisał szereg książek z dziedziny teorii i encyklopedii prawa, w tym słynny podręcznik, wydany w roku 1917 i ponownie w roku 1923. Po rewolucji 1917 roku Taranowski znalazł się na emigracji w Jugosławii. Wykładał na uniwersytecie w Belgradzie i napisał kilka książek i artykułów o historii prawa południowych słowian.