Cooperation Between the European Union and International Organisations in the Field of Commercial Policy - Menkes, Marcin (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2009)
Autor artykułu analizuje pewne problemy dotyczące współpracy Wspólnoty Europejskiej z instytucjami międzynarodowymi. Autor koncentruje się na współpracy z ustalonymi strukturami instytucjonalnymi. Jako, że rzadko posiadają one międzynarodową osobowość prawną, współpraca tylko wyjątkowo obejmuje członkostwo w organizacji międzynarodowej. Najpierw autor analizuje trudności, wobec jakich staje Wspólnota Europejska w procesie dostosowania procedur akcesyjnych do zewnętrznych struktur instytucjonalnych. Wdrugiej części opracowania autor podkreśla konsekwencje braku członkostwa Wspólnoty Europejskiej w takich strukturach, dotyczące zarówno tych struktur jak i państw członkowskich UE. Omówiono także pewne skutki omawianych reform konstytucyjnych.