Formats of the election campaign messages in Poland - Stępińska, Agnieszka (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2009)
Zdecydowana większość przeprowadzanych dotąd badań koncentrowała się wokół analizy formatów stosowanych w trzech rodzajach przekazów wykorzystywanych w kampaniach wyborczych w USA: spotów reklamowych, filmami przedstawiajacymi kandydata w trakcie prawyborów (“meet the candidate”) oraz filmami rozpowszechnianymi podczas regularnej kampanii wyborczej. Niniejszy artykuł zawiera wyniki analizy formatów stosowanych w płatnych reklamach i bezpłatnych audycjach wyborczych emitowanych w programach telewizyjnych w Polsce. Stąd też, praca ta stanowi oryginalny wkład do badań z zakresu komunikacji politycznej poszerzając wiedzę na temat podobieństw i różnic pomiędzy głównymi typami przekazów rozpowszechnianych podczas polskich kampanii wyborczych.Wyniki przeprowadzonych badań pokazują, iż przekazy te posiadają cechy wspólne z takimi amerykańskimi formatami jak: filmy z okresu prawyborów oraz filmy rozpowszechniane podczas regularnej kampanii (czas trwania, zawartość), różniąc się od nich jednocześnie w zakresie najczęśćiej stosowanych formatów, grupach docelowych oraz funkcji.