Wsparcie nowych mediów na Ukrainie w ramach polskiego programu pomocy rozwojowej - Galus, Aleksandra; Pospieszna, Paulina (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
W efekcie stosunkowo udanej transformacji systemowej niektóre młode, demokratyczne kraje, które jeszcze w latach 80-tych i 90-tych otrzymywały pomoc demokratyzacyjną, zaangażowały się w charakterze nowych donatorów we wspieranie pro-demokratycznych przemian w mniej rozwiniętych państwach. Relacje pomiędzy post-komunistycznymi donatorami a odbiorcami pomocy można obserwować na przykładzie współpracy rozwojowej Polski i Ukrainy. Artykuł koncentruje się na kwestii polskiego wsparcia rozwojowego, udzielanego Ukrainie w latach 2007–2017 w ramach Polskiej Pomocy. Niniejsza praca ma za zadanie udzielić odpowiedzi na pytania o to czy polskie, rządowe wsparcie dla ukraińskich mediów jest kontynuowane pomimo zmiany partii rządzącej oraz czy polskie organizacje pozarządowe, które realizują pomoc rozwojową w oparciu o finansowanie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP, dopasowują swoje projekty do aktualnych potrzeb beneficjentów wsparcia i aktualnej sytuacji na Ukrainie. Autorki stawiają sobie jako cel zwrócenie uwagi na związki pomiędzy zaangażowaniem państw zewnętrznych i istnieniem niezależnych mediów a procesami demokratyzacji i wysiłkami, jakie podejmowane są przez tzw. nowych donatorów w państwach partnerskich.