Traktat o bezpieczeństwie europejskim: wyzwania dla Centralnej i Wschodniej Europy - Połtorakov, Alieksiej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2011)
Po raz pierwszy rosyjski pomysł zawarcia Traktatu o bezpieczeństwie europejskim został ogłoszony podczas Petersburskiego Forum Ekonomicznym (czerwiec 2008). Chociaż projekt traktatu nie ma wielkich szans na zrealizowanie, wydaje się, że władzom rosyjskim chodzi raczej o zintensyfikowanie rozpoczętej debaty międzynarodowej w kwestii bezpieczeństwa europejskiego. Taka dyskusja może przyczynić się do poprawy ogólnego klimatu zaufania i zrozumienia. Kluczową rolę w tym procesie może odegrać dialog między Rosją i Unią Europejską