Wymiar technologiczny nauki o polityce i polityki: podejście rosyjskie - Grishin, Oleg E. (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2013)
W artykule przedstawiono istotę podejścia technologicznego w rosyjskiej nauki o polityce oraz praktyce. Zidentyfikowano niektóre problemy związane z jego wykorzystaniem. Wykorzystanie technologii politycznej działalności daje gwarancję racjonalizacji, przewidywalności, podstaw modelowanego procesu politycznego, żądanych rezultatów procesu politycznego. W publikacji zawarto autorską periodyzację transformacji technologii politycznej działalności. Ukazane są tendencje rozwoju technologii politycznej działalności w najbliższym czasie, przy uwarunkowaniach rosyjskiej rzeczywistości.