Cechy kultury mediów współczesnej Ukrainy - Cisak, Wojciech; Zhytaryiuk, Maryian (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Publikacja poświęcona jest specyfice kultury mediów współczesnej Ukrainy na przykładzie politycznego konfliktu (Euromajdan) w postaci aktywnego kształtowania społeczeństwa obywatelskiego zgodnie ze wzorcami europejskimi. Zwracając uwagę na geopolityczną składową poruszonego problemu, stawiając akcent na miejscu, roli i znaczeniu zarówno tradycyjnych mass mediów, jak również nowych mediów, autorzy badania uwypuklają liczne kwestie związane z próbami manipulowania mediami ze strony reprezentantów władz państwowych, z faktyczną biernością współczesnego kierownictwa Ukrainy w zakresie podejmowania i implementowania europejskich ustawodawczych, prawnych i demokratycznych standardów.