Karykatura jako forma opisu polityki zagranicznej Ukrainy - Mikhailuta, Olga (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Artykuł omawia politykę zagraniczną Ukrainy poprzez analizę współczesnej ukraińskiej prasy pod kątem wykorzystania przez nią karykatur i innych podobnych przekazów. W szczególności tematem analizy jest badanie funkcji jakie spełniają publikowane w prasie kreskówki. Okazuje się, że przy pomocy kreskówek traktowanych jako gatunek dziennikarski, prasa ukraiñska bardzo szybko reaguje na wydarzenia w polityce zagranicznej Ukrainy. Ich twórcy starają się pokazywać swoją wizję perspektyw Ukrainy w Unii Europejskiej i Unii Celnej.