Globalne problemy współczesności w mediach w Kazachstanie - Baymolda, Dosan (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
W artykule Autor poddaje analizie globalne problemy współczesności i ich miejsce w mediach Kazachstanu. Mowa tu między innymi o zapobieganiu wojny, unikaniu zanieczyszczenia środowiska, przezwyciężeniu rosnącej luki w poziomie gospodarczym między krajami rozwiniętymi i rozwijającymi się, a także eliminacji głodu, ubóstwa i analfabetyzmu na świecie. Jego zdaniem Kazachstan, jako równoprawny członek społeczności międzynarodowej, z dużym potencjałem na przyszłość, powinien określić priorytety w wyrażaniu i obronie narodowych interesów osób z Kazachstanu, co powinno mieć odzwierciedlenie w mediach poprzez publikacje wskazujące na rozwój dziennikarstwa, świadomości społecznej, podejmujące tematy związane z aktualnymi i ważnymi dla kraju zagadnieniami.