Samorząd lokalny w poglądach przedstawiciela niemieckiej myśli politycznej drugiej połowy XIX – początku XX wieku R. Gneista - Mospanenko, Irina (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Niniejszy artykuł stanowi analizę – ogólną – poglądów politycznych niemieckiej szkoły R. Gneista oraz szczegółową – koncepcji samorządu terytorialnego tego¿ badacza. Autor zgłębił poglądy R. Gneista na temat roli i funkcji samorządu terytorialnego w systemie administracji państwowej. W publikacji poruszono także problem sprawowania władzy przez urzędników honorowych.