Rola mediów w procesie wyborczym w Kazachstanie - Бекболатулы, Жетписбай (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Media odgrywają główną rolę w informowaniu o wyborach opinii publicznej. Wybory są relacjonowane przez media w sposób wolny i obiektywny. W stworzonym po odzyskaniu niepodległości systemie ustawodawstwa krajowego media odrywają ważną rolę aktywnego uczestnika procesu wyborczego. Analiza roli mediów w kazachstańskich kampaniach wyborczych związana jest z faktem ich aktywnego zaangażowania w wybory na wszystkich szczeblach. Autor zwraca uwagę, że konieczna jest dalsza poprawa ich funkcjonowania w procesie wyborczym poprzez stworzenie wspólnej przestrzeni informacyjnej oraz zapewnienie konstruktywnego dialogu pomiędzy mediami, rządem i społeczeństwem obywatelskim.