Prawne aspekty posługiwania się językiem państwowym przez radiostacje na Ukrainie - Hirina, Tatiana (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
W artykule omówiono etapy wprowadzania języka państwowego na antenę radiostacji narodowych, regionalnych i lokalnych. Przeanalizowano regulacje prawne dotyczące posługiwania się językiem ukraińskim przy emisji treści i muzyki przez radiostacje w latach 2004–2016. Autor dochodzi do wniosku, że rozwój emisji radiowej w konkretnym języku możliwy jest w warunkach harmonijnych relacji pomiędzy stacjami radiowymi, muzykami, twórcami piosenek i odbiorcami.