Rola Rady Europejskiej w negocjacjach dotyczących brexitu i kształtowaniu „nowej” polityki zagranicznej Unii Europejskiej - Jaskulski, Adam (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
Celem artykułu jest analiza roli Rady Europejskiej w negocjacjach związanych z planowanym wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. Prawo Unii określa kluczową rolę Rady Europejskiej w tych negocjacjach. To ta instytucja jest odpowiedzialna za kształtowanie zasad i wytycznych, na podstawie których prowadzone są negocjacje. Nie mniej ważne jest uregulowanie przyszłych stosunków Wielkiej Brytanii z UE po tym, jak Brytyjczycy opuszczą Unię Europejską, gdzie Rada Europejska będzie również odgrywać kluczową rolę.