Polityka energetyczna Polski do 2050 r. - analiza krytyczna - Rosicki, Remigiusz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Tekst przedstawia analizę polityki energetycznej Polski zarówno w wymiarze instytucjonalno-normatywnym (policy), jak i w wymiarze szerszych działań politycznych (politics). W związku z próbą analizy dokumentów o charakterze planistycznym przygotowywanych przez Ministra Gospodarki (tzw. “polityka energetyczna państwa”) punktem wyjścia sąkwestie prawne wynikające z Ustawy prawo energetyczne. W tekście przedstawione zostały w ogólnym zarysie główne założenia Polityki energetycznej do 2030 r i niekompletnego jeszcze w 2015 r. Projektu Polityki energetycznej do 2050 r. Ujęcie instytucjonalno-normatywne zostało wzbogacone analizą wybranych problemów mających znaczenie dla kierunków polityki energetycznej i bezpieczeństwa energetycznego Polski. Ponadto w tekście podjęto się odpowiedzi na następujące pytania: (1) W jakim zakresie status prawny dokumentu “polityka energetyczna państwa” wpływa na niski poziom realizacji założeń celów strategicznych w energetyce?, (2) W jakim zakresie brak faktycznej odpowiedzialności podmiotów politycznych wpływa na brak realizacji celów strategicznych “polityki energetycznej państwa”?, (3) Jakie działania należy podjąć w celu prowadzenia spójnej i efektywnej polityki energetycznej w Polsce?