Uwarunkowania polityki integracyjnej wobec muzułmanów w Szwecji - Gołębiowska, Klaudia (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Po drugiej wojnie światowej, państwa europejskie zaczęły być atrakcyjnymi celami migracji, otwierając swoje granice aby odbudować zniszczone gospodarki. Imigranci często nie byli w stanie zabrać ze sobą swojego dobytku materialnego. Zawsze jednak zabierały swój „dobytek kulturowy’’, na który składały się nie tylko wyuczone sposoby zachowania się i porozumiewania z innymi, ale także tradycje, przekonania i wierzenia religijne. Ich przybycie do Europy Zachodniej sprawiło, że zamieszkujące je społeczeństwa stały się nie tylko bardziej wielokulturowe, ale również bardziej wieloreligijne. Celem artykułu jest zbadanie polityki integracyjnej wobec mniejszości muzułmańskiej w Szwecji oraz jej uwarunkowań, aby określić wskazówki dla kreatorów analizowanej polityki w innych państwach (także i w Polsce) oraz określić płaszczyzny, na których dochodzi do antagonizmów w społeczeństwie. Polityka integracyjna jest istotnym i nieodłącznym elementem składowym polityki migracyjnej i stanowi aktualne wyzwanie dla wielu państw.