Personalizacja polityki w świetle wyników badania opinii publicznej. Przegląd wybranych badań - Antkowiak, Paweł; Scheffs, Łukasz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
W demokracjach parlamentarnych, uwidoczniła się tendencja do pokazywania polityki w bardziej spersonalizowany sposób. O ile taki proces faktycznie ma miejsc, o tyle kryteria w oparciu o które wyborcy podejmują decyzje dotyczące głosowania nie sąjasne. Można bowiem przypuszczać, że wyborcy bardziej podatni na proces personalizacji będą podejmować decyzję w oparciu o kryteria związane z opinią na temat niepolitycznych cech danego przywódcy. Czy pewnym jest jednak, że na podstawie powierzchownej oceny imagu lidera dokonają właściwego wyboru? Czy głosując uwzględnią także bardziej racjonalne kryteria, takie choćbyjak: kompetencje do rozwiązywania ważnych problemów, czy zdolności przywódcze?