Kontekst geopolityczny kryzysu na Ukrainie (2013–2014) i zaangażowanie władz polskich w jego rozwiązanie - Olszyk, Sabina (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
W artykule przedstawiono specyfikę zaangażowania podmiotów międzynarodowych w konflikt na Ukrainie na przełomie 2013–2014 r. Atrakcyjność tego państwa wynikała w zasadniczej mierze z jego położenia geopolitycznego oraz pozycji jako kraju buforowego między Wschodem a Zachodem. Omówiono ponadto działania władz polskich podejmowane w kierunku zażegnania sporu, wynikające z rosnącego poczucia zagrożenia ze strony Federacji Rosyjskiej.