Wpływ demokracji nieliberalnej na poziom efektywności kontroli działalności lobbingowej na Węgrzech (2010–2014) - Olejnik, Maciej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Zjawisko lobbingu, rozumiane jako wszystkie działania wykonywane przez bądź w imieniu grup interesu, ukierunkowane na oddziaływanie na proces podejmowania i implementowania decyzji politycznych, występuje w każdym reżimie politycznym. W niniejszym artykule zbadano czy nieliberalny model demokracji funkcjonujący na Węgrzech (2010–2014) wywierał wpływ na poziom efektywności działań mających na celu kontrolowanie lobbingu. Nieliberalna demokracja różni się od swego liberalnego odpowiednika w pięciu obszarach: rządów prawa, kontroli działań rządu i parlamentu przez niezależne od władz państwowych instytucje, poziomu korupcji wśród elit politycznych, stopnia wolności mediów oraz ochrony praw mniejszości. W artykule wykazano, że Węgry spełniały kryteria demokracji nieliberalnej dla każdego z obszarów w latach 2010–2014. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że nieliberalny model demokracji istniejący na Węgrzech zmniejszał efektywność kontroli działań lobbingowych w tym państwie.