Społeczeństwo obywatelskie jako aktor w procesach politycznych reformy samorządowej na Ukrainie - Zheltovskyy, Vadym (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Jednym z pierwszych dokumentów przyjętych przez nowe władze na Ukrainie w następstwie Rewolucji Godności w 2014 r. była nowa koncepcja reformy samorządu i organizacji władz terytorialnej na Ukrainie. Zarówno dany dokument, jak i oficjalne deklaracje czołowych polityków dotyczące konieczności wzmocnienia pozycji obywateli ukraińskich w procesie decyzyjnym i kształtowaniu ich lokalnych społeczności, doprowadziły do pozytywnych oczekiwań dotyczących transformacji samorządu na Ukrainie. W związku z powyższym, w artykule poruszono kwestię podstaw prawnych określających funkcjonowanie społeczeństwa obywatelskiego na Ukrainie z akcentem na głównych próbach przeprowadzenia reformy, a także na głównych rezultatach realizowanych działań. Ponadto nacisk kładzie się na obecny stan współpracy między aktorami społecznymi i politycznymi oraz na charakterystykę udziału społeczeństwa obywatelskiego w procesie decyzyjnym dotyczącym decentralizacji i reformy samorządu na Ukrainie.