Rządy prawa a budżet UE na lata 2021–2027: większa solidarność czy wyrzeczenie się wartości UE? - Georgiev, Dencho (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Artykuł analizuje propozycje Komisji Europejskiej dotyczące wieloletnich ram finansowych na lata 2021–2027 i rozważa sposoby zapewnienia Europie lepszej przyszłości poprzez przestrzeganie prawnie wiążących wartości i celów UE: demokracji, równości, rządów prawa, spójności gospodarczej, społecznej i terytorialnej oraz solidarności między państwami członkowskimi. Postawiono tezę, że wprowadzenie progresywności, reforma finansów UE obejmująca zmianę paradygmatu w finansowaniu polityk o skutkach redystrybucyjnych i reforma systemu „zasobów własnych” UE zapewnią, że solidarność zostanie zapewniona przez rządy prawa, a nie zarządzanie poprzez warunkowość i grzywny. Zwraca się uwagę, że jeżeli UE nie podejmie skutecznej reformy swojej polityki redystrybucyjnej zapewniającej, że progresywność i solidarność w UE staną się kwestią rządów prawa, Unia będzie coraz mniej przypominać demokrację, a coraz bardziej imperium z silniejszym gospodarczo i szybciej rozwijającym się „rdzeniem” oraz słabszym gospodarczo „peryferiami” na wschodzie i południu, które pozostają w tyle za „rdzeniem.” Potrzebne jest wspólne działanie państw członkowskich najbardziej zainteresowanych reformą, aby system regionalny UE stał się mniej regresywny i wprowadził progresywność w finansowaniu polityk UE. Państwa członkowskie musiałyby się wykazać znacznymi umiejętnościami zorganizowania się w grupę i wspólnego działania w trakcie przyjmowania wniosków ustawodawczych dotyczących kolejnych WRF, aby uczynić UE bardziej sprawiedliwą.