Nasycenie mediów teoriami spiskowymi. Analiza treści wybranych polskich tygodników - Czech, Franciszek (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Artykuł ma trzy płaszczyzny: metodologiczną, teoretyczną i empiryczną. Punktem wyjścia do refleksji metodologicznej jest charakterystyka trzech głównych nurtów badawczych prowadzonych w ramach dynamicznie rozwijających się interdyscyplinarnych badań nad teoriami spiskowymi. Na takim tle omówiona jest analiza zawartości treści jako metoda badawcza pozwalająca w innowacyjny sposób uchwycić kluczowe zjawisko. W części teoretycznej przybliżona jest koncepcja narracji spiskowych w odniesieniu do potocznego rozumienia teorii spiskowych. Głównym celem części empirycznej jest określenie w jakim stopniu media są nasycone różnego rodzaju narracjami spiskowymi. Analiza obejmuje ponad 200 artykułów z dwóch opiniotwórczych tygodników („Sieci” i polska edycja „Newsweeka”), które znajdują się po dwóch stronach politycznego konfliktu w Polsce spolaryzowanych między innymi przez spiskowe podejrzenia dotyczące katastrofy prezydenckiego samolotu w 2010 roku w Rosji.