Formowanie się populizmu w Hiszpanii: model eksplanacyjny sposobu myślenia Ruchu M-15 - Orella Martínez, José Luis; Rak, Joanna (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Celem artykułu jest zidentyfikowanie głównych elementów sposobu myślenia reprezentowanego przez Ruch M-15 i wyjaśnienie jak konkretne wydarzenia historyczne zainspirowały jego zasoby semantyczne. Problemy badawcze to: jakie typy relacji pomiędzy ludem a elitami rządzącymi zostały przedstawione w manifestach politycznych i jakie były źródła tych dyskursywnych kreacji. Pole badawcze obejmuje treść manifestów ogłoszonych pomiędzy wyborami z 9 marca 2008 w Hiszpanii a bezpośrednio po demonstracjach zorganizowanych 15 maja 2011. Do rozwiązania problemów wykorzystano metodę analizy źródeł, manifestów politycznych. Przeanalizowano: (1) Manifest ¡Democracia Real YA!; (2) Manifest Puerta del Sol Camp, oraz (3) Manifest “Maj 68 w Hiszpanii”. Zastosowano również technikę relacyjnej jakościowej analizy zawartości, aby ustalić typy relacji pomiędzy polami semantycznymi głównych kategorii populizmu “ludu” i “elit”, a także znaczenia wynikające z ich współwystępowania. Narzędziem użytym w badaniu jest instrukcja do analizy zawartości dotycząca przeszukiwania manifestów sformułowana na podstawie założenia o dążeniu do wyszczególnienia wszystkich prób dyskursywnych kreacji „ludu”, „elit” oraz relacji pomiędzy nimi.