Populistyczna Partia Polityczna Jesteśmy Rodziną – Boris Kollár - Školkay, Andrej; Žúborová, Viera (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Artykuł opisuje badanie wyjaśniające dotyczące populistycznego ruchu politycznego Sme rodina – Borisa Kollára (Jesteśmy Rodziną – Boris Kollár, od listopada 2019 wyłącznie Sme rodina). W pierwszej kolejności artykuł umieszcza ruch w generalnej koncepcji sui generis rodziny partii politycznych (partia niszowa), w przeciwieństwie do niektórych klasyfikacji określających ruch jako przede wszystkim populistyczną partię protestu, koncentrującą się na niektórych kwestiach niszowych, a dopiero w drugiej kolejności jako partię przedsiębiorców. Artykuł odpowiada na pytanie dlaczego partia uważana jest za populistyczną przez licznych politycznych i niepolitycznych aktorów i analityków. Artykuł również sugeruje, że w rzeczywistości nie ma zakładanego bezpośredniego związku pomiędzy poparciem dla tej partii a pogorszeniem się poziomu życia, jak czasem jest to przedstawiane w dyskursie publicznym. Wręcz przeciwnie, artykuł sugeruje, że mogą występować silniejsze powiązania pomiędzy względnym ubóstwem, poczuciem opuszczenia przez polityczne elity/partie a niskim poziomem wykształcenia. Ponadto, istotną rolę odgrywa znajomość lidera partii (o statusie celebryty), który często pojawiał się i był opisywany przez media bulwarowe (tabloidy). Z tego powodu, wiele młodych kobiet oddało głos na tę partię. Partia zaczęła również podnosić kwestie postrzegane jako problematyczne, którymi poprzednie rządy i inne partie polityczne nie zajmowały się w ogóle lub w niewystarczającym stopniu (kwestie niszowe lub szczególnie istotne).