Edukacja i nauka jako miękkie narzędzie w Słowacji i krajach V4 - Čajka, Peter (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Edukacja była już ważnym źródłem władzy i statusu w średniowieczu, w czasach pierwszych uniwersytetów. W dzisiejszych czasach edukacja, wraz z jakością i poziomem nauki, jest wykorzystywana jako środek promowania narodowych interesów za granicą, a także wywierania wpływu na lokalne elity, a czasem nawet na większą populację. Wysoki poziom edukacji wysokiej jakości jest jednym z czynników budujących relacje władzy międzypaństwowej. Rola edukacji w międzynarodowym prestiżu i pozycja krajów znacznie wzrosła w ostatnich latach, głównie z powodu poważnych zmian w światowej gospodarce i odpowiedniego przesunięcia wartości, które stały się ważne w procesach modernizacji społeczeństwa. Edukacja staje się zatem coraz ważniejsza, zwłaszcza wraz z rosnącym znaczeniem wiedzy w zglobalizowanym świecie. Edukacja staje się zatem coraz ważniejszym czynnikiem w stosunkach międzynarodowych i przekłada się na miękką siłę kraju.