Państwo i media w kontekście globalizacji systemu komunikacji - NESTERIAK, Julia; Cisak, Wojciech (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2020)
W artykule rozpatrywane jest kształtowanie współczesnego systemu komunikacji, uwarunkowane rozwojem nowych technologii, a także rola mass mediów w dalszym umocnieniu otwartości społeczeństwa i przejrzystości zarządzania przez państwo. W szczególności analizowane jest wykorzystanie Internetu w ukraińskim, europejskim i światowym systemie zarządzania państwowego. Podkreśla się konieczność wykorzystywania nowych mediów w procesie informowania społeczeństwa o rządzie i działalności.