Wartość dodana współpracy transgranicznej dla regionów przygranicznych Gruzji i Azerbejdżanu - Dvalishvili, Tinatini (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2020)
Europejski kontekst współpracy transgranicznej pokazuje, że angażuje ona wszystkich interesariuszy z różnych poziomów terytorialnych w intensywny dialog oparty na współpracy. Podejście to sprawia, że sąsiadujące regiony są bardziej odporne zarówno na istniejące, jak i przewidywalne zagrożenia i jest w dużej mierze skoncentrowane na praktycznym rozwiązywaniu problemów związanych z potrzebami lokalnymi. Niezależnie od (nie)materialnych korzyści, jakie zapewnia europejska perspektywa transgraniczna, rzeczywistość transgraniczna Azerbejdżanu i Gruzji, gdzie nadal dominuje tradycyjne rozumienie granic, jest bardzo odmienna. Badanie terenowe wykazało, że lokalne społeczności terytorialne nie mają jednolitego stosunku do pogranicza i swoich sąsiadów, a samorządom brakuje władzy i wiarygodności, aby samodzielnie radzić sobie z lokalnymi wyzwaniami. W przeciwieństwie do europejskiej współpracy transgranicznej, ten kontekst nie obejmuje elementów oddolnego planowania transgranicznego i lokalnie zinstytucjonalizowanych form współpracy.