Podłoże protestów społecznych w Gruzji w 2019 roku - Mijalska, Faustyna; Kardaś, Jarosław (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2020)
Gruzińskie Marzenie dochodząc do władzy w 2012 r. było obietnicą zmian, których oczekiwało społeczeństwo gruzińskie, rozdarte pomiędzy dążeniami do pokoju i dobrobytu wzorem państw zachodnich, a zarazem ustabilizowania stosunków z Rosją. Po siedmiu latach okazało się, że ta obietnica nie spełniła się, a obywatele są rozgoryczeni prowadzeniem polityki zarówno wewnętrznej, jak i międzynarodowej przez Bidzinę Iwaniszwilego. Na potrzeby artykułu sformułowano hipotezę badawczą zakładającą, że w czerwcu 2019 r. doszło do protestów społecznych w stolicy Gruzji, ponieważ działania podejmowane przez ugrupowanie kierowane przez Bidzinę Iwaniszwilego doprowadziły do spadku zaufania do tej formacji. Autorzy artykułu podjęli się próby analizy działań podejmowanych Bidzinę Iwaniszwilego, które mogły doprowadzić do niepokojów społecznych oraz wskazania czynników wewnętrznych i zewnętrznych, które doprowadziły do spadku zaufania do rządzących Gruzją w ostatnich latach. Ponadto przedstawili wydarzenia z dnia 20 czerwca 2019 r., kiedy to wielotysięczny tłum zgromadził się pod budynkiem gruzińskiego parlamentu, by wyrazić niezadowolenie z pojawienia się na sesji parlamentu deputowanego rosyjskiej dumy, Siergieja Gawriłowa, co w rezultacie wywołało ogólnopaństwowe protesty.