Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w regionach Ukrainy w warunkach globalizacji - Prysiazhniuk, Yuriy; Poliakova, Juliia; Yaremko, Larysa (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
W artykule ukazano znaczenie bezpośrednich inwestycji zagranicznych dla gospodarki kraju przyjmującego oraz podkreślono korzyści i zagrożenia dla gospodarki Ukrainy, powstające w związku z przyciąganiem kapitału zagranicznego. Przeprowadzono analizę dynamiki bezpośrednich inwestycji zagranicznych na Ukrainie, ze szczególnym uwzględnieniem struktury branżowej i geograficznej. Wskazano na różnice między produktywnością przedsiębiorstw z inwestycjami zagranicznymi a przedsiębiorstwami krajowymi. Ocenę potencjału inwestycyjnego przeprowadzono za pomocą wieloczynnikowej analizy porównawczej i dokonano obliczenia atrakcyjności inwestycyjnej na podstawie standaryzacji wskaźników dla regionów Ukrainy. Wskazano na związek potencjału inwestycyjnego z atrakcyjnością inwestycyjną regionów oraz niski poziom atrakcyjności inwestycyjnej niektórych regionów Ukrainy. Omówiono priorytetowe działania dotyczące intensyfikacji inwestycji zagranicznych na Ukrainie w warunkach globalizacji.