Definicja „zasobów informacji” i jej interpretacja w zakresie działania policji narodowej Ukrainy - Mykievych, Mykhailo; Senyk, Sviatoslav; Krayevska, Oksana (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Artykuł poświęcony jest badaniu definicji „zasobów informacyjnych” oraz opracowywaniu propozycji ich konsolidacji legislacyjnej. Analiza aktualnych przepisów Ukrainy regulujących public relations w sferze informacyjnej oraz wyniki badań na ten temat naukowców z różnych dziedzin wiedzy wykazały, że obecnie na poziomie legislacyjnym brak jest jednoznacznej interpretacji tej definicji, co stwarza przesłanki do niejasności interpretacyjnych i praktycznego zastosowania. Z wielu powodów brakuje jednomyślności w podejściu do sformułowania ujednoliconej definicji „zasobów informacyjnych” należy rozpatrywać w kontekście określonego obszaru działalności publicznej. W oparciu o to podejście proponuje się nowelizację podstawowego dokumentu normatywnego określającego public relations w sferze informacyjnej na Ukrainie – ustawy ukraińskiej „O informacji”, a także głównego dokumentu normatywnego regulującego działalność informacyjną w Policji Państwowej – ustawy Ukrainy „O policji narodowej”.