System zabezpieczeń trwałości i skuteczności Inicjatywy Trójmorza - Lorek, Artur Marcin (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest ocena systemu zabezpieczeń dla trwałości i skuteczności Inicjatywy Trójmorza jako nieformalnego bloku państw Europy Środkowej. Autor diagnozuje zbiór elementów stanowiących potencjalne „bezpieczniki” dla realizacji założonych przez 3SI celów: osadzenie priorytetów Inicjatywy w ramach strategicznych programów UE, odformalizowanie i zdecentralizowanie współpracy oraz rozwijanie wzajemnej współpracy biznesowej i gospodarczej. Analiza systemu zabezpieczeń została osadzona w kontekście współczesnych wyzwań, z jakimi mierzy się Europa. Celem weryfikacji problemu mechanizmów zabezpieczenia przeprowadzono analizę danych zastanych, na co składały się analiza systemowa (polityczna) oraz elementy analizy strategicznej. Rezultatem pracy badawczej było określenie wzajemnego oddziaływania na siebie i warunkowania poszczególnych filarów trwałości i skuteczności 3SI, a tym samym przeprowadzono dowodzenie na rzecz zasadności uznania trzech określonych wcześniej aspektów za kluczowe dla efektywnego działania Trójmorza.