Formy partycypacji publicznej w polskim samorządzie terytorialnym - Rajca, Lucyna (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2022)
Celem opracowania jest zaprezentowanie form angażowania obywateli, ich grup i organizacji w sferę działań administracji samorządowej oraz próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy w polskim samorządzie terytorialnym funkcjonuje partycypacyjny model zarządzania publicznego. Artykuł przedstawia ewolucję relacji między administracją publiczną a obywatelami oraz formy angażowania obywateli w proces decyzyjny, świadczenie usług publicznych i rządzenie umożliwiające obywatelom realny wpływ na sprawy publiczne. Wyniki analiz wskazują, że w Polsce istnieją formalno-instytucjonalne podstawy dla partycypacji publicznej, ale rzeczywistość społeczna nie daje podstaw do formułowania tezy o realnie funkcjonującym partycypacyjnym modelu zarządzania w samorządzie terytorialnym. W artykule zastosowano podejście instytucjonalno-prawne oraz analizę piśmiennictwa.