Humanitaryzm i jego alternatywne modele w kryzysach migracyjnych: przykład Polski - Bogucewicz, Magdalena (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2022)
Celem badawczym niniejszego tekstu jest weryfikacja hipotezy stanowiącej, iż polityka migracyjna i azylowa państw członkowskich Unii Europejskiej doprowadziła do utworzenia alternatywnych modeli humanitarnych. Przykładem wykorzystanym na potrzeby tego opracowania stały się praktyki pomocowe stosowane podczas kryzysów migracyjnych w Polsce w latach 2021–2022. W ramach powyższej weryfikacji dokonany został przegląd literatury dotyczącej humanitaryzmu, a w szczególności jego rożnych form w kontekście współczesnych kryzysów migracyjnych. Następnie, posługując się kategoriami eksperymentalnego, wywrotowego, codziennego i selektywnego humanitaryzmu poddano analizie działalność pomocową społeczeństwa obywatelskiego.