Reakcje wybranych podmiotów na zniszczenie gazociągów Nord Stream. Problem jakości informacji obecnej w przestrzeni publicznej - Wojcieszak, Łukasz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2023)
Zniszczenie gazociągów Nord Stream we wrześniu 2022 roku spowodowało pojawienie się w światowych mediach bardzo zróżnicowanych opinii dotyczących sprawców tego ataku. Według autora, można postawić tezę, że w bardzo zróżnicowanym przekazie płynącym od wielu podmiotów bardzo trudno jest próbować wskazać sprawców tego czynu. Oprócz, co naturalne, sprzecznych ze sobą poglądów przedstawicieli poszczególnych zainteresowanych państw, w cyberprzestrzeni pojawia się bardzo wiele informacji mających nie tyle przekazać stanowisko określonych graczy, ile wprowadzić w błąd odbiorców. Zachodnie media najczęściej winą za atak obarczają Rosję, jednak przeciwnicy tego poglądu wskazują jego słabe strony. W pracy przedstawiono przykłady dezinformacji zawartych w przekazie medialnym w sprawie ataków na Nord Stream, w tym rolę fake newsów, niekiedy stosunkowo łatwych do wychwycenia, lecz niewątpliwie wpływających na kształtowanie się poglądów opinii publicznej. W artykule zastosowana została metoda czynnikowa, a także metoda prognostyczna.