Polsko-niemiecka współpraca akademicka – przykład Collegium Polonicum jako wspólnej placówki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą - Wallas, Tadeusz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2023)
W Unii Europejskiej, zaawansowana współpraca międzynarodowa jest jedną z charakterystycznych cech sąsiadujących ze sobą państw. Idea współpracy transgranicznej obejmuje różne dziedziny, w tym życie codzienne, wspólne programy, priorytety i strategie. Główne motywy, które za nią stoją, to chęć porozumienia się z sąsiadami, przezwyciężenie wrogości i uprzedzeń między dwoma współistniejącymi narodami, wzmocnienie demokracji i rozwój lokalnych struktur administracyjnych, przezwyciężenie izolacji i oddalenia oraz szybkie połączenie się ze zintegrowaną Europą. Niniejszy artykuł dotyczy akademickiej współpracy transgranicznej między Polską a Niemcami, ze szczególnym uwzględnieniem współpracy między sąsiadującymi miastami Słubice w Polsce i Frankfurt nad Odrą w Niemczech. Zanim jednak omówiona zostanie współpraca transgraniczna, artykuł prezentuje szerszy kontekst.